A Kemencés Vendégházakról

festmeny_szoba_szines

mecsekKővágószőlős Baranya megyében, Pécstől 10 km távolságban, a Jakabhegyi Természetvédelmi Terület ölelésében elhelyezkedő község. A falu templomának szomszédságában, egy utcában találhatók vendégházaink.

Az Önök háziasszonyának és családjának otthona a két kiadó vendégház között található, így igazán családias vendéglátásban részesülhetnek a hozzánk látogatók. Jelenleg 4+1 fő részére tudunk szállást biztosítani a Széchenyi u. 4 szám alatti Kemencés vendégházban s további 4+2 fő részére a Széchenyi u. 2 szám alatti Kemencés vendégházban. A házak elhelyezkedéséből adódóan lehetőség nyílik arra, hogy baráti társaságok együtt is ellátogassanak hozzánk a nappalokat programjaikat együtt tölthetik, de a pihenés idejére külön is vonulhatnak egymást nem zavarva, de mégis közel. Mint minősített ökoporta, mindkét vendégházunkban tilos a dohányzás, dohányozni kizárólag a kódisálláson szabad!

festmeny_haz1_szinesA Széchenyi u. 4 szám alatti Kemencés vendégház 1865-ben épült, mi 1995-ben vásároltunk teljesen romos állapotban és elhatároztuk megmentjük mielőtt az enyészet martalékává válik, nyomós okunk volt rá, hiszen ebben a házban született az édesapám. A házat nagy gondossággal és lelkesedéssel építettük és építtettük, kialakítva benne egy egyedi hangulatot, amely ha egy idegen ember betér a házba, őt is azonnal magával ragadja. A melegség, a szeretet a régi mesék igazi „mézeskalács házikója” ez. A szobák berendezésénél olyan apró részletekre is figyeltünk, hogy a kilincsek is egyedi kovácsolt vas munkák legyenek, a festett és faragott tradicionális fabútorok is összhangban legyenek egymással, megmaradjon a régi falikút, de természetesen a mai kor kényelmét és komfortját is becsempésztük úgy, hogy azok lehetőleg észrevétlenek maradjanak. A „tisztaszoba” ma nappaliként szolgál, ahol a búboskemence mellett kellemesen lehet pihenni, s a festett ládás padon is el lehet nyújtózkodni.

kemence_fenykep

A ház vastag vályog falai nyáron kellemes hűvös levegőt biztosítanak, télen pedig kizárják a hideget s a kemence mélyén pattogó tűz melege mellett figyelemmel lehet kísérni az ablak előtti madáretető éhes vendégeit meggyvágókat, zöldikéket, tengeliceket és cinegéket. Festett parasztszekrény rejti a televíziót, a magnós rádiót, a konyhában hűtőszekrény, kenyérpirító, kávéfőző, kerámialapos tűzhely is rendelkezésre áll, de természetesen mellette van a nosztalgikus takaréktűzhely és a bögrék is keramikus kézművesek keze munkáját dicsérik, régi hímzett és horgolt kézimunkák díszítik a polcokat. A tetőtéri két légkondícionálható hálószoba összesen 4 (+1) fő részére biztosít szállást, ide egy meglehetősen meredek lépcsőn lehet feljutni, mely diófából készült. A lépcsőfokok és a korlát íveit a fa eredeti formája határozza meg mivel azt természetes állapotában építettük be. A hálószobáknak is egyedi hangulatuk van melyet a gerendák és a tetőtér érdekes kialakítása nyújt. Nyáresti beszélgetésekhez egy pohár jó bor mellett hangulatos helyszín a ház tornáca vagy a népi eszközökkel díszített "árnyas"imag0027, mely mellett a hatalmas homokozóban a  gyermekek kedvükre játszhatnak, hintázhatnak, csúszdázhatnak. Gyermekes családokat, nászutasokat, természet és népi művészetek szerelmeseit szeretettel várjuk parasztházunkban , remélve, hogy a mai rohanó hétköznapok szürkeségét hátuk mögött hagyva, megtalálják nálunk azt a régmúlt nyugodt és szeretetteljes napokat idéző hangulatot, melyre mindannyian vágyunk.


festmeny_haz2_szinesA Széchenyi u. 2 szám alatt található második vendégházunk, mely a polgári élet jegyeit hordozza magán, ablakai nyújtottak, palettái belül helyezkednek el. A kapu és a kerítés míves kovácsolt vas munka s a kapuoszlopok faragott helyi vöröskőből épültek. A ház légkondícionált, központi helyét a nappali foglalja el a pótágyként szolgáló kihúzható kanapéval s egy kemencével mely a vendégek körében nagyon közkedvelt. Ma már ritkaság számba megy, hogy egy házban kemence található, s a ropogó tűz látványa felejthetetlen élményt nyújt. Innen nyílik két hálószoba az utcára és az udvarra nyíló ablakokkal, így összesen 4+2 fő részére biztosít szálláslehetőséget. A házban egy mini konyha található kerámialapos tűzhellyel, hűtővel, mikrosütővel és kávéfőzővel. A nappaliból nyílik a zuhanyzós fürdőszoba és a WC. A ház a magasból tekint az udvarra így napos időben a délre néző nappali teljes egésze a napfényben fürdik. A falakat gobelinek és a faluról készült festmények díszítik. A gyermekek ennél a háznál nem a szokásos homokozót és a hintát találják, hanem az udvaron babaház várja őket, ahol fiuk,dsc00183 lányok egyaránt kedvükre játszhatnak. A babaház természetesen a kicsik méreteihez igazodva van berendezve mini bútorokkal. Míg a szülők beszélgetés közben grilleznek, kóstolják a helyi borokat s a kemencében sült lepényt, a gyerekek zavartalanul mégis szem előtt élvezhetik a játék minden örömét. Szeretettel várjuk családja, barátai társaságában.

festmeny_taj_szines

Darányi Ignác Terv logó LEADER logó Új Magyarország Vidékfejlesztési Program logó Európai Unió logó